Hjem > Tips og inspirasjon > Så enkelt lysner og fargesetter du gulnet panel

Så enkelt lysner og fargesetter du gulnet panel

Trepanel vil bli mørkere og gulne over tid. Med Tyrilin Panelbeis kan du enkelt lysne og fargesette panel som har gulnet. Slik gjør du det.

Å sette farge på gulnet panel er blitt veldig mye enklere de siste årene. Etter at Tyrilin Panelbeis kom på markedet er din innsats betydelig redusert, mens du samtidig har fått økt tilfredshet med resultatet. Panelbeisen er utviklet spesielt for å gi nytt liv til gammelt panel og kan blandes i flere ulike farger.

Det er egentlig ikke så mye å tenke på før du går i gang, men det du skal gjøre av forberedelser er desto viktigere.

20220102_132125

Tyrilin Panelbeis i fargen 111 Tinde, ett strøk. Foto: Hilde Follhaug

20210314_141409_cropped

Tyrilin Panelbeis i fargen 111 Tinde, ett strøk. Foto: Hilde Follhaug

Lysne behandlet trepanel

Ønsker du å lysne panelet slik at det igjen fremstår lyst med godt synlige kvister og årringer, går du for Tyrilin Panellysner. Dette er et vannfortynnet produkt som inneholder voks, olje, UV-filter og antioksiderende midler. Dermed, med kun ett strøk, vil du ha forvandlet den sjenerende gulfargen til lyst trepanel med godt synlig trestruktur for mange år fremover. Gir du overflaten enda et strøk vil du få en enda lysere farge. Les mer om Tyrilin Panellysner her.

Planlegg godt før du setter i gang

Veggene dine er både mørke og gule. Og de er kanskje også tidligere behandlet? Det er ikke alltid godt å si om tidligere eiere har oljet eller brukt 80 og 90 tallets populære panellakk tidligere. Panelet har også gjerne noen skygger her og der. De er verken pene eller ønskelige lenger – dette uttrykket har gjort sitt, og fortjener avløsning. Fortvil ikke, Tyrilin Panelproduktene er utviklet for å lysne og gi tidsriktig beisfarge til nettopp slike vegger.

Før du kan ta fatt på selve forvandlingen, må det gjøres noen forberedelser. Denne delen av jobben både bør og må du ta seriøst. Noe av utstyret sjekker du på forhånd, og kanskje har du tilgang til en god og stødig gardintrapp, eller en bred og fin kasse – du skal stå godt når du holder på i høyden. Godt lys er avgjørende, spesielt i den mørke tiden. Musikk og kaffe kan sørge for at jobben går enda mer smidig. Hvis dere er to, så vil jobben være gjort på halve tiden, men i så tilfelle er det en fordel å ta hvert sitt rom. Jobber to stykker på samme overflate og påfører med ulik styrke, så vil dette rett og slett synes på resultatet.

Å planlegge hyttedugnaden etter været er kanskje ikke alltid så lett, men vit at Tyrilin Panelprodukter er vanntynnbare produkter som tørker fort. Dette er helt klart en fordel, men det betyr også at det er viktig å jobbe fort. Det beste resultatet får du også ved lave temperaturer, cirka 15 grader, og høy luftfuktighet. Så planlegg gjerne oppussingen en regntung vår/høstkveld når det likevel ikke frister med fjelltur.

Har du noen pensler og rørepinner liggende ubrukt? Ta dem fram. De kan komme godt med. I tillegg kan det være smart med litt plast eller papir for å dekke til gulvene. Hvis det er nødvendig med maskering, så sett en god tape på innkjøpslisten.

Velg riktig farge

Det siste du gjør, er å beregne sånn omtrent hvor mange kvadratmeter du skal bruke panelfargen på. Da vil du kunne ta med deg riktigere mengde hjem.

Det er mange farger og nyanser å velge mellom når du står i butikken. Kanskje er det lurt å be om to-tre ulike farger – spesielt hvis du har tenkt til å sette panelfarge på store flater. Du vil helst ikke bomme på valget ditt, så noen ganger er det nødvendig å ta to turer. Se våre panelfarger her.

-Scanox87202_highres Ett strøk Tyrilin Panellysner, ett strøk Tyrilin Panelbeis 119 Stille.
vettre_15 Ett strøk Tyrilin Panelbeis i farge 107 Vette.

Rengjør med panelrens

Først på lista over gjøremål står rengjøring. Dette er helt avgjørende for et godt resultat. Tyrilin Panelerens er utviklet spesielt for å fjerne urenheter, fett og sot. Mange år med koselige stearinlys og fyring i peisen har nok satt seg på vegger og tak. Panelrensen gjør også at panelet suger bedre til seg beisen og spesielt på ubehandlede gule vegger vil rensen fjerne mye av det gule ligninet fra panelet, slik at det igjen blir lysere.

Mens du er i gang med rengjøringen, tar du en ekstra titt på tilstanden til panelet ditt. Det kan hende du oppdager skjolder som gjør at du må legge på to strøk, eller at det er områder som er spesielt tørre og sugende. Alt dette vil påvirke jobben og resultatet. Har du mulighet er det lurt å teste hvor mye et strøk av den ønskede fargen dekker. Generelt er det slik at mørke farger dekker bedre enn lyse farger. Er veggen skjoldete og mørk, kan det være lurt å legge opp til to strøk. Ønsker du en betydelig lysere overflate kan det være en idé å legge Tyrilin Panellysner som første strøk. Dette gir et lysere grunnlag for din ønskede farge som da påføres som strøk to.

Frisk opp med kun ett strøk

Etter rengjøringen er det tid for et prøveoppstrøk. Hvis du har noen steder som uansett skal dekkes av skap (hjørne, for eksempel) eller lignende, kan du bruke panelet her til å gi deg en god indikasjon på resultatet. Test beisen du har kjøpt. Både farge og antall strøk. Dette trenger du for å bli trygg på valget ditt.

Det unike med Tyrilin Panelbeis er evnen til både å lysne og sette farge på det gamle, gule trepanelet. Med ett strøk frisker du opp uten å viske ut det som gjør treverk så levende.

Ikke la deg friste til å gå for fort fram når du ser forvandlingen komme. Ta bare 1-2 bord av gangen, og beis disse helt ferdig. Nå er du veldig godt i gang. Det er lite som kan stoppe deg. Og du kan være trygg på at resultatet vil bli bra.

111_tinde_panelbeis_soverom_mellomgra

Tyrilin Panelbeis i fargen 111 Tinde, ett strøk. Foto: Hilde Follhaug

Kategori