Hjem > Tips og inspirasjon > Gi nytt liv til gulnet eller behandlet panel

Gi nytt liv til gulnet eller behandlet panel

Har du innvendig panel som du ønsker å beise? For best mulig resultat er det viktig å ta utgangspunkt i om treverket er nytt, gammelt og gulnet eller tidligere behandlet.

Gulnet-panel---før-Tyrilin-Panelbeis-106-Seter Før: Gulnet panel før påføring av Tyrilin Panelbeis 106 Seter
2-strøk-Tyrilin-Panelbeis106-Seter---etter Etter: veggene har fått nytt og moderne uttrykk etter to strøk Tyrilin Panelbeis i fargen 106 Seter. Taket er behandlet med 1 strøk Tyrilin Panelhvit.

Panel og tømmer med fartstid behøver nemlig ekstra omsorg for å vise seg fra sin beste side. Her er teknikkene og produktene som trengs for å oppdatere gammelt panel og gi det nytt liv.

Årsaken til at vi er så opptatt av å understreke forskjellen på behandlingen av nytt og gammelt eller tidligere behandlet treverk, vel det er nok åpenbart for alle som har ignorert forskjellen: Det blir vanskelig å få et pent resultat siden pigmentene ikke klarer å trekke inn like jevnt som det gjør når et nytt panel beises. Du risikerer å sitte igjen med skjolder og ujevn fordeling av beisens fargepigmenter.
Fortvil ikke hvis du nå innser at panelet som du skal behandle, trenger ekstra pleie for å bli pent. Her er en kjapp guide som gjør jobben enkel og sikrer deg ett vellykket resultatet.

Riktige produkter for et vellykket resultat

Tyrilin Panelbeis og Tyrilin Panellysner er gode produkter for både ubehandlet eldre treverk og treverk som er tidligere behandlet. Er du usikker på hvilken kategori ditt panel tilhører? Da er det lurt å helgardere og bruke løsninger som du vet egner seg på underlag som tidligere har vært lakkert, oljet eller beiset.
Tyrilin Panellysner er utviklet for å tilbakeføre panelet til et lyst utseende nært opp til den opprinnelige fargen, mens Tyrilin Panelbeis fargesetter gulnet og tidligere behandlet treverk og beskytter mot fremtidig gulning. Beisen legger seg som en tynn film utenpå overflaten og gir et jevnt resultat også på gammelt panel. Tyrilin Panelbeis kan blandes i mange farger slik at du får akkurat det uttrykket som du ønsker. Siden panelproduktene har rask tørketid, er anbefalingen å påføre de ved lav temperatur ca 12-15 grader, og jobbe med maksimalt tre bord av gangen. Du ønsker jo være fornøyd med jobben som er gjort, i lang tid fremover, så bruk en interiørpensel av høy kvalitet.

Først av alt...

Før du setter i gang og uansett hvilke fremgangsmåte og produkter som skal brukes, renses treverket med Tyrilin Panelrens før behandling. Rensen fjerner effektivt smuss, støv og sot, og du har et blankt lerret klart til å forvandles. Det er viktig å ta med dette første steget i behandlingen slik at resultatet blir best mulig.

Fire ulike resultater – og veien dit

Hvis du kun ønsker å få lysnet panelet hjemme hos deg, er det Tyrilin Panellysner som skal brukes. Først renses treverket, og så påføres det lysnende produktet. Panelet etter behandling fremstår som friskt og lyst, uten gulstikket som var der tidligere.

Tyrilin-Panellysner

Her er veggene fått nytt og lyst utseende med Tyrilin Panellysner. Foto: Pål Harald Uthus

Dersom du heller ønsker å sette ny farge på overflaten, er det Tyrilin Panelbeis som brukes. Det er viktig å huske at fargen som er på panelet ditt fra før, påvirker hvordan beisens farge blir. Sett en fargeprøve på en liten del av ditt eget underlag, gjerne på et sted hvor du kanskje ha møbler, der det vil synes minst, før du beiser store flater. Også her bruker du Tyrilin Panelrens før du gjør noe annet!

Tyrilin-Panelbeis-1-strøk-120-Måneskinn

1 strøk Tyrilin Panelbeis i fargen 120 Måneskinn

Et tredje alternativ kombinerer de to forrige metodene. Det gjelder i de tilfellene et panel er mørkt av gulning eller tidligere behandlet med en mørkere nyanse enn den du ønsker nå. Da renses panelet først, deretter lysnes det med Tyrilin Panellysner og fargesettes til slutt Tyrilin Panelbeis i ønsket farge.

Ønsker du en hvit overflate, men fortsatt ett transparent utseende, er Tyrilin Panelhvit produktet for deg. Dette er en ferdig pigmentert beis som legger igjen mer pigmenter enn Tyrilin Panellysner eller Tyrilin Panelbeis. Også her anbefales det å bruke panelrens for et best mulig resultat.

Tyrilin panelhvit miljøbilde

Gulnet vegg behandlet med 2 strøk Tyrilin Panelhvit

Kategori