Spørsmål og svar Tjæreprodukter

Spørsmål og svar Tjæreprodukter

1. Jeg lurer på om jeg skal tjærebehandle hytta mi, eller benytte Tyrilin Tjærebeis?
Når man vurderer å bruke tretjære, anbefaler vi at man på forhånd finner ut om produktet og dets egenskaper. Tjærebehandling er en spesiell metode, og man skal vite hva man gjør. Tretjære er et naturprodukt og det setter krav til påføring. Den endrer farge og karakter på solsidene og det dannes et løst gulbrunt pulver på overflaten. På lite solutsatte steder forblir den mørk og gir etter hvert et tykt skjellaktig preg. Man skal også kjenne til egenskaper på sikt slik at man ikke angrer seg etter en tid. De som velger tjærebehandling får et fantastisk vakkert patinert utseende, som vi ofte ser på gamle stabbur og stavkirker.

2. Jeg vurderer om jeg skal beise hytta med Tyrilin Tjærebeis eller vanlig oljebeis. Hva synes dere?
Tjærebeis gir en lød og et fargespill som tradisjonelle beiser ikke har. Den passer meget godt til f.eks. hus og hytter med spesiell arkitektur og stil. På villmarkspanel vil faktisk fargetonen i treverket påvirke fargetonen i tjærebeisfargen. Vedlikeholdsmessig vil Tyrilin Tjærebeis være på lik linje som vanlig beis.

3. Jeg har etter hvert fått et mørkt utseende på tjærebeisen; kan jeg bruke en lys farge for å få treverket lyst igjen?
Nei, det er slik med alle transparente beiser at de blir noe mørkere for hver behandling. Dersom vedlikeholdet i tillegg forsømmes, vil fargen raskt bli mørkere, og da nytter det ikke å få lysnet dette med ny, lysere beis. Derimot kan man benytte vår Tyrilin Tjæredekkbeis. Dette produktet gir anledning til en lys farge på tidligere tjærebeisede vegger. Produktet er dekkende.

4. Kan jeg gå over til Tyrilin Tjærebeis hvis jeg har en vanlig beis fra før?
Ja.

5. Hvor raskt tørker Tyrilin Tjærebeis?
Vanlige beiser tørker fra en dag til en annen. Alle ekte tjærebeiser tørker noe senere enn vanlige beiser.

6. Har dere klar Tyrilin?
Nei, alle utvendige beiser må ha et visst innhold av fargepigmenter. Det er fargepigmentene som beskytter trevirket mot de nedbrytende UV-strålene.

7. Jeg har tidligere brukt Tyrilin Tjærebeis nr. 14 Mellombrun på hytta og veldig fornøyd med fargen. Jeg skulle nå vedlikeholde med nytt strøk, men da synes jeg den ble for mørk, og stoppet. Hva skal jeg gjøre?
Vi anbefaler deg da å bruke nr. 11 Lys som en vedlikeholdsbeis. Den er lys og gir derfor lite fargeendring, men allikevel god beskyttelse.

8. Hvor ofte skal jeg beise med Tyrilin Tjærebeis?
Riktig vedlikehold er viktig for å bevare farge, lød og glans. Vanlig førstegangs behandling er 2 strøk. Deretter avhenger vedlikeholdet av hvor solbelastet veggene er. Man må vurdere når flatene begynner å bli mattet ned og evt. suger vann. Foreta den vanlige vanntesten ved å dusje på litt vann. Suger treverket er det på tide med vedlikehold. Det er klart at syd- og vestveggen først blir slitt og ny behandling kan foretas her uten at de andre veggene nødvendigvis må tas.

Innstillinger for informasjonskapsler
Personvern