Fargene henter du utenfor døra

Det blåser en lun, brun vind over landet. Men fortsatt kan du trygt holde deg til lyse toner ved sjøen, og beise veggene mørke på fjellet.

 

Denne hytta er beiset med ett strøk Tyrilin Tjærebeis 14 Mellombrun, og to strøk 11 Lys/Vedlikeholdsbeis.

 

Når hyttas innevegger skal males, er det miljøet utenfor hytta som setter føringer for fargevalget.

 

Likevel er det tradisjonene som lever absolutt best, og ser ut til å overleve alt. For det meste handler fortsatt om hvor du har hytte. Er det ved sjøen, ved skogen i innlandet eller på fjellet? Rammene for det uttrykket som de fleste velger innendørs, kan du finne igjen i beliggenheten.

 

2017 har vært en bekreftelse på det man fikk et varsel om innledningsvis: stadig flere ønsker seg lune, brune toner, og tonene er mer mørke enn de har vært på lang tid.

 

Denne endringen i fargevalgene, spesielt i fjellhytter, føyer seg også inn som en naturlig konsekvens av en annen trend – hyttene blir stadig mindre i størrelse. Hytteeiere ønsker seg mindre luksus, enda mer av det naturlige skal prege hyttelivet. Folk blir stadig mer opptatt av at hytta skal harmonisere med naturen og landskapet rundt.

 

Dermed skapes også andre rammer for interiøret og fargen på veggene.

 

Mørke farger i varme toner gir utvilsomt enda mer lunhet og kos. I stor utstrekning er dette målet for de fleste hytteeiere på fjellet – vi vil ha det lunt og intimt.

 

Fargepaletten her har alltid vært inspirert av det som finnes utenfor veggene, og mange interiøreksperter gir ofte råd om at man skal kikke ut av vinduet for å finne sin kombinasjon. På fjellet innebærer det stort sett beige, brunt, grått og mørke nyanser mot sort – alle sammen naturlige farger som fortsatt vil sitte trygt og godt der de brukes. Mange henter gjerne inn høstens og vårens fargepalett med rust-, røde- og grønnetoner i detaljer i interiøret som lys, puter og pledd.

 

Bildet til venstre: Tyrilin Farge 1214 Rondane.
Bildet til høyre: Tyrilin Tjærebeis 524 Hassel

 

Ved sjøen har det gjennomgående vært mye hvitt. Det har nesten ikke spilt noen rolle om det er utvendig eller innvendig – de samme fargene og tonene går igjen år etter år.

 

Harmoni skapes akkurat i denne miksen når man finner farger som passer sammen, og gjennom det forsøker å etablere et helhetlig uttrykk i og utenfor hytta.

 

Hytta er beiset med Tyrilin Tjærebeis, farge 12 Gylden

 

Trenden de seneste årene tyder på at stadig flere hytteeiere sørger for at alle rom i hytta får samme nyanse. I taket og på gulvene velges det ikke lenger så kontrastfylte farger, men heller toner som binder alle flater i hele hytta sammen.

 

Maling av både vegger og tak har også hørt de siste årene til, men ifølge interiøreksperter er dette i ferd med å avta. Det er beis som gjelder på de fleste flater, nettopp fordi stadig flere ønsker det naturlige tre-uttrykket velkommen tilbake.

 

Men denne gang altså med farger som passer nettopp i din hytte.

 

Og som alltid før du går i gang med noe som helst: sørg for at du gjør en test av fargen på ditt underlag. Treet i seg selv er vakkert. Det er levd liv som har sin unike historie. Beisfargen vil få frem det naturlige spillet i ditt unike underlag, men samtidig vil treverkets beskaffenhet påvirke sluttresultatet. Det er flere nyanser og valgmuligheter selv om du bare har valgt én farge. Prøv deg frem og få en hytte du vil trives med.

 

Innstillinger for informasjonskapsler
Personvern